dinsdag, september 26, 2023
HomeLifestyleGezondheidAlles wat je moet weten over een DNA test

Alles wat je moet weten over een DNA test

DNA, je hebt er vast wel een van gehoord in detective films of iets dergelijks. Hoewel met de afkorting gestrooid wordt, weten maar weinig mensen wat het precies is. Je weet vast wel dat DNA erfelijk is en dat je dezelfde DNA deelt met je ouders. Meer gedetailleerde info over wat DNA precies inhoudt en wat voor DNA testen er zijn, kun je hieronder lezen.

Wat is DNA?

Voordat we in kunnen gaan over de werking van een DNA test, moet je natuurlijk weten wat DNA is. DNA staat voor deoxyribonucleic acid, oftewel desoxyribonucleïnezuur. De afkorting DNA zal je vast bekend in de oren klinken. Dat is niet gek, wat het is een van de belangrijkste bouwstenen van het leven. In elke cel zit DNA, wat betekent dat zowel mensen, dieren, planten en schimmels opgebouwd zijn uit DNA. Een DNA molecuul is ook weer opgebouwd uit verschillende nucleotiden. Deze nucleotiden zijn adenine A, guanine G, cytosine C en thymine T. Deze DNA moleculen zijn met elkaar verbonden en lijken op een soort wenteltrap met ongeveer de werking van een ritssluiting. Deze verbindingen kunnen namelijk open en dicht gaan, waardoor er steeds weer andere verbindingen tussen de verschillende DNA moleculen gemaakt kunnen worden. De nucleotiden zul je altijd vinden in dezelfde paren. A is gepaard met T en G is gepaard met C. Deze paren noemen we ook wel onze genen. Deze genen liggen bij iedereen op een andere volgorde in de wenteltrap. Dit is dan ook de reden dat ieder persoon een eigen unieke DNA code heeft.

Een DNA test

DNA wordt bij bevruchting door de vader en moeder aan het kind doorgegeven. Dit zorgt er dus ook voor dat DNA erfelijk is. Doordat je dus dezelfde DNA deelt met je vader of je moeder, kan er na het doen van een DNA test bekeken worden of je vader en je moeder wel echt je biologische ouders zijn. Een DNA test kun je op verschillende manieren en voor verschillende redenen doen. Z kun je het dus doen om te kijken wie je biologische ouders zijn, of kun je het doen om te kijken of je enkele erfelijke ziektes heb. Tijdens de zwangerschap kan er een DNA onderzoek gedaan worden met een vlokkentest of vruchtwaterpunctie. Hierdoor kan er gekeken worden of het kind een bepaalde afwijking of erfelijke ziekte heeft. Wanneer het kind is geboren kan er een hielprik worde gedaan. Deze DNA test laat bepaalde ongeneeslijke, maar goed te behandelen erfelijke ziektes zien.

GERELATEERDE BLOGS

Populaire blogs