zaterdag, juni 22, 2024
HomeFinancieelHoeveel kan ik lenen voor de aankoop van een huis?

Hoeveel kan ik lenen voor de aankoop van een huis?

Ben je van plan op zoek te gaan naar een koophuis? Dan is de eerste vraag die je jezelf stelt waarschijnlijk "hoeveel kan ik lenen"? Dat is een belangrijke vraag. Toch is "hoeveel kan ik lenen" niet de enige vraag die je jezelf moet stellen. Je zult ook moeten bepalen of dat het bedrag is dat je wilt lenen. Want alles dat je leent zul je, op termijn, weer terug moeten bepalen. En, vergis je niet, daar zit ook een flink stuk hypotheekrente bij. Het bedrag dat je kunt lenen is dus niet per se het bedrag dat je kunt gebruiken voor de aanschaf van een woning. Hoeveel kan ik lenen is van heel wat factoren afhankelijk.

Hoeveel kan ik lenen bij welke hypotheekvorm?

Er zijn heel veel verschillende hypotheekvormen. Je kunt kiezen voor een kortlopende hypotheek met een rentevaste periode van vijf jaar. Maar je kunt er ook kiezen om de hypotheekrente 20 jaar vast te zetten. Je betaalt dan een hoger percentage aan hypotheekrente, maar je weet wel de komende 20 jaar precies waar je aan toe bent. Met de huidige lage hypotheekrentes is dat wellicht de beste keuze voor jou. Toch is dat niet gegarandeerd. Iedereen is weer net even anders en iedere gezinssituatie is weer anders. En dus is het van te voren niet precies te bepalen welke hypotheekvorm het meest geschikt is voor jou.

Je kunt niet onbeperkt geld lenen

Nog niet eens zo lang geleden kon je de hypotheek bijna zo hoog maken als je zelf wilde. Mensen kochten van het geld een nieuwe auto of gingen er een luxe reis van maken. Dit kan nu niet meer. Je kunt maximaal 100% van de taxatiewaarde van het huis lenen. En dat kan, in deze tijden van krapte op de woningmarkt, nog wel eens voor problemen zorgen. Er is één uitzondering op deze regel.

Extra geld lenen op je hypotheek kan onder één voorwaarde

Wanneer je een huis koopt dat nog wel wat verduurzaming kan gebruiken, dan kun je, als je het kunt aantonen, extra geld lenen op je hypotheek. Dit geld kun je gebruiken om zonnepanelen te (laten) plaatsen, een warmtepomp te installeren en vloerverwarming aan te leggen. Ook kun je extra isolatie aanbrengen in de spouwmuren en op zolder. Ook de kelder kun je laten isoleren. En wat denk je van het vervangen van het enkele glas? Wanneer je kiest voor HR++ glas, zorg je voor veel betere isolatie en verduurzaam je het huis.

GERELATEERDE BLOGS

Populaire blogs