zaterdag, juli 20, 2024
HomeAlgemeenHeerlijk, die wijn

Heerlijk, die wijn

Er zijn vele, vele soorten wijn. Eén blik op het schap in de supermarkt zegt eigenlijk al genoeg hierover. Vaak weten wijndrinkers wel wat zij lekker vinden en waar zij naar kunnen vragen wanneer zij uit eten gaan. Maar hoe het precies zit met al die wijnsmaken, dat zal niet iedereen weten. Daarom staat de basis van wijnkennis hier geschreven.

Wijn

Om te beginnen bij het begin: wijn is een alcoholische drank, gemaakt van druiven, suiker, water en andere ingrediënten. Deze druiven gisten voor een periode van tijd om in verschillende soorten wijnen te veranderen. Zo zijn er rode en witte wijnen, rosé en mousserende wijnen, zoals champagne. Dan zijn er nog versterkte wijnsoorten en vruchtenwijnen op de markt te vinden.

Rode wijn

Rode wijn wordt gemaakt van blauwe druiven. De kleurstoffen van de schillen van blauwe druiven geven de wijn de rode kleur waar het bekend om staat. Jongere rode wijnen zijn vaak net wat paarser, terwijl oudere wijnen er donkerder uitzien. De kwaliteit van de wijn ligt aan het type druif, hoe oud de druif is en waar de druiven die gebruikt worden, vandaan komen. Natuurlijk is de lengte van het gisten ook belangrijk. Vaak wordt dit bij rode wijn zo lang gedaan totdat vrijwel al het suiker in alcohol is veranderd. Bekende rode wijnen zijn Merlot, een zachte wijn en Cabernet Sauvignon, een stevige wijn die wat zuurder smaakt.

Witte wijn

Witte wijn wordt gemaakt van zowel witte als blauwe druiven. Vooral het sap wordt gebruikt, waardoor de wijn weinig kleur heeft. Het ziet er enkel wat gelig uit. Er zijn verschillende soorten witte wijnen. Zo is er de droge wijn, waar weinig suiker inzit. Zoete wijn heeft juist veel suiker en kan heerlijk gegeten worden met bepaalde kazen. Daartussen zit nog de halfdroge wijn. Bekende witte wijnen zijn de Sauvignon Blanc en chardonnay. Chardonnay smaakt vrij zacht, al kan dit veranderen aan de hand van de rijping.

Rosé

Rosé wordt ook gemaakt van een mix van witte en blauwe druiven, al wordt de rode druif het meest gebruikt voor deze wijn. Weer zijn het de druivenschillen die kleur geven aan de wijn. Rosé wordt kort gegist, meestal maar ongeveer 24 uur. Het is dan ook een wijn wat relatief jong gedronken wordt, ongeveer binnen de twee jaar.

Volgorde

Wanneer er een heerlijk, lang diner gegeten gaat worden, is het belangrijk om rekening te houden met de etiquette van wijn aan de tafel. Hierbij is de volgorde van hoe de wijnen worden gedronken belangrijk. Jonge wijnen worden bijvoorbeeld gedronken voor de oudere wijnen. Een droge wijn komt voor een zoete wijn en over het algemeen hoort witte wijn gedronken te worden voordat er rode wijn gedronken wordt. Zo overheersen de smaken elkaar niet en kan er van elke wijn genoten worden.

GERELATEERDE BLOGS

Populaire blogs