zaterdag, juni 22, 2024
HomeZakelijkAlles wat je moet weten over bedrijfsafval

Alles wat je moet weten over bedrijfsafval

Afval, het is verschrikkelijk irritant, maar iedereen heeft er toch weer elke week kil’s van liggen. Thuis herken je het waarschijnlijk wel. Je hebt het gevoel dat je nog geen halve dag geleden de vuilniszak hebt vervangen of hij zit alweer vol. Ontzettend irritant is dit natuurlijk. Hoe deze vuilniszakken worden opgehaald werkt ook in elke wijk anders. In veel woonwijken heeft elk huis een groene en een zwarte ba. In de groene bak kan het groente-, tuin- en fruitafval en in de zwarte bak kun je je huishoudelijk afval zoals de vuilniszakken doen. De groene en de zwarte bak opgehaald door de gemeente. In sommige wijk, vaak wat meer centraal gelegen, moeten de vuilniszakken in een ondergrondse container op straat. Een nadeel hiervan is dat veel mensen dezelfde container gebruiken, waardoor de kans groot is dat deze snel vol zit. Je hebt zelf niet in de hand wanneer deze container geleegd wordt, hiervoor is de gemeente namelijk verantwoordelijk. Als je als huishouden al zoveel afval kunt hebben, kun je je natuurlijk wel voorstellen dat je als bedrijf alleen maar meer afval hebt. Het is dan ook niet gek dat er voor bedrijfsafval andere regels bestaan dan voor huishoudens. Heb jij een bedrijfs en weet je niet goed wat je met je bedrijfsafval moet? In dit artikel vertellen we alles dat je moet weten.

Inzamelen door de gemeente

Er zijn verschillende manieren waarop je bedrijfsafval kun inzamelen. de eerste manier is door dit te doen via de gemeente. Een vereiste is dan echter wel dat je afval lijkt op huishoudelijk afval. In dat geval kun je het afval brengen naar het afvalbrengstation of gewoon naar de milieustraat. Aangezien huishoudens afvalstoffenheffing betalen zodat hun afval wordt opgehaald, is het logisch dat dit voor bedrijven ook niet geheel gratis is. Bedrijven betalen hiervoor reinigingsrecht. Hoeveel de reinigingsrecht bedraagt is afhankelijk van je bedrijf en van de gemeente. Sommige gemeenten stellen een vast bedrag en daarvoor mag je een bepaalde hoeveelheid afval laten inzamelen. Andere gemeenten laten het bedrag van de reinigingsrecht afhangen van het aantal medewerkers van je bedrijf en de sector waarin je actief bent.

Inzamelen door een particuliere inzamelaar

Je kunt er dus voor kiezen om je afval in te laten zamelen door de gemeente, maar dit is niet de enige optie om van je afval af te komen. Je kunt het namelijk ook laten inzamelen door een particuliere inzamelaar. Wanneer je dit wilt, zul je een contract moeten afsluiten met een erkende inzamelaar. Het is belangrijk dat deze erkend is, omdat deze inzamelaar het afval dan ook naar een erkende verwerker zal brengen.

GERELATEERDE BLOGS

Populaire blogs