donderdag, september 19, 2024
HomeZakelijkWat doet een mediator precies?

Wat doet een mediator precies?

Een mediator, de meeste mensen kennen het woord wel, maar weten niet altijd precies wat het inhoudt. Wat doet een mediator nou precies? Simpel gezegd: een mediator bemiddelt tussen twee partijen. Wanneer je onenigheid hebt (of verwacht) met een ander, kun je een mediator inschakelen. Mediators worden te hulp gevraagd bij echtscheidingen, bij burenruzies of wanneer je een conflict hebt met een bedrijf, bijvoorbeeld bij een verbouwing die niet goed gegaan is. Mediation is erg in opkomst, dus wordt er bijvoorbeeld een mediator gezocht Arnhem, dan vind je meestal in je eigen buurt wel een goede optie. Het is dus belangrijk om lokaal te gaan zoeken naar een mediator, om het beste resultaat te krijgen. Een mediator is geen rechter, maar een neutrale buitenstaander die helpt om beide partijen tot zijn recht te laten komen en samen een oplossing te laten vinden. Mislukt de mediaton, dan kun je alsnog naar de rechter om een juridisch oordeel te vragen. Maar een juridische procedure duurt lang, kost vaak veel geld en het heeft een veel groter negatief effect op de onderlinge verhoudingen. Daarom kiezen steeds meer mensen voor mediation.

Mediation bij echtscheiding

Een veel voorkomende vorm van mediation is bemiddeling bij een echtscheiding, soms gecombineerd met een omgangsregeling of onderhandelingen over alimentatie. Een echtscheiding is een ingewikkelde en ingrijpende gebeurtenis. Er moet van alles geregeld worden rond het eigen huis, het spaargeld en je andere bezittingen. Wanneer je kinderen hebt wordt het nog moeilijker; een scheiding kan een grote invloed op je kinderen hebben. Ook moeten er allerlei formele zaken geregeld worden rond de opvoeding van de kinderen.

Een mediator is er ook voor praktische zaken

Een mediator probeert er voor te zorgen dat de gesprekken over al deze onderwerpen zonder ruzie verlopen en dat er afspraken gemaakt worden waar iedereen zich in kan vinden, ook de kinderen. Wanneer die afspraken gemaakt zijn, helpt de scheidingsbemiddelaar ook om het noodzakelijke juridische traject af te ronden. Een echtscheiding moet door de rechter bekrachtigd worden. Vaak zijn er daarna nog allerlei praktische zaken die afgehandeld moeten worden, zoals het aanpassen van verzekeringen, bankzaken en belastingen. Een goede mediator heeft ook daar verstand van en kan helpen dat soepel te laten lopen.

Hoe kies je een mediator?

Er zijn allerlei opleidingen voor mediators. Het is niet altijd gemakkelijk in te schatten wat zo’n opleiding waard is. Kijk in ieder geval of de mediator is ingeschreven bij het register voor mediators. Ook is het belangrijk om lokaal te gaan kijken. Als je in Amsterdam woont, is het belangrijk om te kijken naar een mediator in Amsterdam. Zo is de overbrugging tussen de klant en de mediator minimaal en helpt dat met een fijnere samenwerking.

Daarnaast zijn er nog andere registers en keurmerken, soms speciaal voor bemiddeling bij financiële zaken of bij een echtscheiding. Een kennismakingsgesprek is de beste manier om te kijken of je een klik hebt met de mediator en of hij of zij je kan helpen met jouw situatie.

GERELATEERDE BLOGS

Populaire blogs