zaterdag, juni 22, 2024
HomeAlgemeenMachinale graafwerken op de planning staan? Vergeet de klic melding niet!

Machinale graafwerken op de planning staan? Vergeet de klic melding niet!

Tijdens het bouwen of verbouwen van je woning is het niet ondenkbaar dat er ook graafwerken op de planning staan. Wat veel mensen echter niet weten, hoewel het een wettelijke verplichting is, is dat je in het geval van machinale graafwerken hier altijd melding moet van maken. Het zou niet voor het eerst zijn dat er tijdens graafwerken belangrijke kabels of leidingen geraakt worden met de nodige gevolgen. We leggen je graag even haarfijn uit wat de melding inhoudt en hoe je die melding stapsgewijs moet doen.

Wat is een klic melding?

Een klic melding (klic staat voor Kabels Leidingen Informatie Centrum) is een melding die je moet doen voor je aan machinale graafwerken begint. Deze melding is wettelijk verplicht en moet gebeuren bij het kadaster. Enkel en alleen door middel van deze melding ontvang je een volledig beeld van alle netbeheerders die op die plaats kabels en leidingen hebben lopen. Je mag er namelijk niet aan denken wat er kan gebeuren als je in al je enthousiasme start met graven en daarbij een van die kabels of leidingen raakt. Het nalaten van het melden kan trouwens ook leiden tot erg hoge boetes. Dit om te voorkomen dat mensen hieraan voorbijgaan en, met het risico op gevaar en schade, zomaar beginnen te graven.

De wettelijke bepalingen

Zo lang als het graven met de hand kan gebeuren, is een klic melding doen niet nodig. Let wel, we zeggen in geen geval dat het ook dan niet nuttig kan zijn om het toch te doen. Na het aanvragen, moet je wachten op de klic melding om effectief van start te gaan, al moet gezegd worden dat de melding er meestal na 1 tot 2 dagen al is. Vervolgens heeft de melding een geldigheid van 20 dagen. Wordt deze termijn overschreden voor de werken, dan moet er een nieuwe melding volgen.

De klic melding in de praktijk

Om een klic melding te kunnen doen, moet je in eerste instantie het gebied aangeven waar machinaal gegraven zal worden. Daarna worden de start- en einddatum van de werken gevraagd en is het wachten op het ontvangen van de klic melding om te beginnen graven. Je had het je misschien al afgevraagd en inderdaad een klic melding is niet kosteloos. Je mag rekenen op een bedrag van ongeveer 40 euro. Dit bedrag weegt natuurlijk niet op tegen de schade die je kan veroorzaken als je onbezonnen begint te graven en inderdaad kabels en leidingen raakt uit onwetendheid. 

GERELATEERDE BLOGS

Populaire blogs