Stel je voor; je gaat een paar maanden naar het buitenland, of om wat voor reden dan ook ga je even thuis wonen. Wat het ook is, je huis staat leeg. Wat doe je dan? Heb je er ooit over nagedacht om het te verhuren in de tijd dat je weg bent? En ik hoor je denken: “Dat is toch ingewikkeld!” Maar nee, niet met de juiste hulpmiddelen. Dan is je huis verhuren aan expats en/of je eigen woning verhuren juist super eenvoudig! Lees snel mee!
Daar zijn platforms voor
Dit weten veel mensen niet, maar er bestaan services en platforms zoals Hubbs. Dit is een woningverhuurplatform dat je helpt met alle ins-en-outs van het (onder) verhuren van je studio, appartement of woning. Natuurlijk vindt er bij zoiets eerst een kennismaking plaats; een bedrijf dat vrij intensief bij de verhuur van jouw normaalgesproken persoonlijke ruimte betrokken raakt moet natuurlijk eerst even kennis maken. Zo’n gesprek is meestal vrijblijvend. Natuurlijk volgt er hierna ook een woningopname, waarin precies wordt bekeken hoeveel ruimte er is, hoeveel kamers er zijn, hoeveel slaapkamers en badkamers, etc., en welke voorzieningen. Dit is ook zo als je je huis wil verkopen; bij huren breng je het natuurlijk ook gewoon op de markt. Wat een service als Hubbs dus eigenlijk doet is fungeren als tussenpersoon bij de verhuur van jouw woning, een beetje zoals een makelaar dat doet bij een verkoop. Een verhuurservice blijft natuurlijk langer betrokken dan een makelaar; tijdens de gehele verhuurperiode.
Het leven van een verhuurder
Het belangrijkst bij zo’n proces is dat je je tijd neemt en op je strepen staat. Natuurlijk zit er in deze constructie een tussenpersoon die voor jou alles monitort en waarneemt en jouw regels en huurovereenkomst waarborgt, maar het is alsnog jouw huis. De huurovereenkomst is dan ook aan jou. Wees wijs en neem goed de tijd om hier beslissingen over te maken; hoe wil je dat de mensen die tijdelijk in jouw woning intrekken zijn? Hoe wil je dat ze daar binnenkomen; met welke verwachtingen en welke instelling? Ook is het belangrijk dat je, in overleg met je tussenpersoon, op een huurprijs uitkomt die zowel eerlijk is naar de huurder, maar ook naar jezelf. Het fijne aan een tussenpersoon is ook; jij bent niet de verhuurder, in de zin dat jij niet de directe taken van een verhuurder op je neemt. Je hoeft bijvoorbeeld niet achter de huur aan en niet op maandelijkse controle van het huis; dat doet het bedrijf voor je.
Een tussenpersoon bij het verhuren van je huis, zeker als je dat nog nooit zelf hebt gedaan, is dus een goed idee. Succes!