Hoe weet je wat de waarde van je goud is?

0
372

Om erachter te komen wat de waarde van jouw goud is, moet je kijken naar een aantal dingen. Want, wist jij dat er wel drie verschillende soorten goud bestaan? De meest bekende is natuurlijk het geelgoud. Daarnaast is er witgoud, met een platina of zilveren kleur, en roodgoud met een rode kleur. Al deze soorten bevatten goud, maar om er een kleur aan te geven, worden er metalen als zink of koper aan toegevoegd. Hoe meer fijn goud er in het goud is verwerkt, hoe puurder het is en hoe geler het is. Hierbij geldt wel dat puur goud een stuk zwakker is.  

Kom erachter of je goud echt of nep is 

Wil je je oude goud verkopen dan is het dus goed om te weten hoe puur je goud is. Dit wordt gemeten in karaat. Je ziet op gouden producten een symbool staan dat aangeeft wat de zuiverheid van het product is. Zo zijn sieraden van 24 karaat aangeduid met het cijfer 999 wat betekent dat het 99,9% zuiver is. Sieraden van 9 karaat zijn aangeduid met het cijfer 375, wat een zuiverheid weergeeft van 37,5%.  

Verder kun je, naast het checken op het cijfer, een aantal andere testen uitvoeren om erachter te komen of je goud echt is. Echt goud drijft, zakt je goud in een glas water naar beneden, dan is het dus nep. Nep goud gaat ook roesten, in tegenstelling tot echt goud. Draag het gouden sieraad zelf voor je het gaat verkopen. Laat het zwarte of groene plekken achter op je huid, dan is het nep. Verder kun je ook checken of je goud echt is door een sterke magneet bij het goud te houden. Goud is namelijk niet magnetisch. Als laatste kun je kijken of je echt goud bezit door er een vlam onder te houden. Heb je echt goud, dan zal het heet worden, maar niet donker verkleuren. Heb je nep goud, dan zal het verkleuren of zelfs smelten. 

Goud verkopen 

Ben je erachter wat de waarde is van je goud? En is de koers momenteel goed? Dan kun je ervoor kiezen om je goud te gaan verkopen. Ga langs bij een goud inkoper om je producten te laten taxeren. Je vindt professionele goud inkopers in de meeste grote steden, maar ook in kleinere steden of dorpen zijn ze steeds vaker te vinden. Wil je zilveren munten kopen, dan kun je ook bij deze professionals terecht. Zij zullen namelijk ook goud en zilver verkopen.