zaterdag, juni 22, 2024
HomeZakelijkDe voor- en nadelen van werken als freelancer

De voor- en nadelen van werken als freelancer

Wanneer je aan je carrière begint ben je vaak nog niet zo zeker over wat je te bieden hebt. Naarmate je carrière vordert leer je steeds meer skills en word je zekerder over het werk dat je levert. Na een aantal jaren in loondienst te hebben gewerkt, is het niet gek dat je verder gaat kijken dan je huidige baan. De opties zijn namelijk eindeloos. Natuurlijk kun je, wanneer je je baan zat bent, bij een ander bedrijf in loondienst gaan werken. Je kunt er echter ook voor kiezen om aan de slag te gaan als freelancer. Als freelancer sta je zelf ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en doe je opdrachten voor verschillende werkgevers. Als freelancer heb je ontzettend veel vrijheid en is je werk ook erg gevarieerd. Veel mensen vinden het leuk om als freelancer te werken, maar natuurlijk zitten hier ook nadelen aan. In dit artikel vertellen we je de voor- en nadelen van het doen van freelance opdrachten, zodat jij kan beslissen of dit iets voor jou is.

De voordelen

het werken als freelancer heeft ontzettend veel voordelen. Dit is natuurlijk niet gek, ander zouden er waarschijnlijk een stuk minder mensen op freelance basis werken. Ten eerste heb je veel vrijheid en autonomie. Je kiest zelf welke opdrachten je aanneemt. Zo heb je dus meer keuze in wat voor opdrachten je doet en wie je werkgever is. Ook ben je vrij waar je werkt. Je kunt er voor kiezen een kantoor te huren natuurlijk, maar je kunt ook thuis of in een cafeetjes werken. Het is maar net wat je zelf fijn vindt. Omdat je op verschillende plekken kunt werken voor verschillende werkgevers, blijft je werk altijd erg gevarieerd. Hierdoor hoef je je nooit te vervelen op je werk. Ook word je als freelancer niet gezien als zelfstandige, hierdoor kun je naast je freelance klussen ook ergens in loondienst staan.

De nadelen

Natuurlijk kent het werken als freelancer ook veel nadelen, er zitten namelijk meer risico’s aan verbonden dan aan werken in loondienst. Als er geen opdrachten binnen komen, verdien je namelijk ook geen geld. Dit kan natuurlijk erg stressvol zijn, aangezien je vaste lasten gewoon even hoog blijven. Gelukkig heb je tegenwoordig verschillende platformen zoals younited waar je zzp opdrachten op kunt vinden. Ook heb je geen sociale zekerheid waar je op terug kunt vallen. In praktijk betekent dit dat je niet krijgt doorbetaald als je ziek bent en je geen vakantiegeld of pensioenuitkering krijgt. Dit betekent dus dat je altijd zelf geld achter de hand moet houden en moet sparen.

GERELATEERDE BLOGS

Populaire blogs