maandag, mei 20, 2024
HomeAlgemeenEen reis in het vooruitzicht? Vergeet je vaccinaties niet!

Een reis in het vooruitzicht? Vergeet je vaccinaties niet!

Elk jaar opnieuw kijken we reikhalzend uit naar de start van de vakantie. Het is dan ook traditioneel het moment waarop veel mensen een reis boeken om even de zorgen van alledag aan de kant te kunnen schuiven. Na het boeken van de reis gaan tal van voorbereidingen van start, maar wat daarbij helaas nog al te vaak vergeten wordt, zijn de reisvaccinaties. Voor sommige bestemmingen zijn deze verplicht, voor de meeste landen kunnen we ze in elk geval erg aanbevelen. 

Waarom zijn reisvaccinaties belangrijk?

In Nederland hebben we het grote geluk dat veel infectieziekten erg weinig voorkomen, maar helaas geldt dat niet voor elk land. DTP (difterie, tetanus en polio), hepatitis A en B, buiktyfus en gele koorts bijvoorbeeld komen nog in verschillende landen voor en kunnen zware gevolgen hebben voor wie ermee in aanraking komt. Je mag dan nog erg op hygiëne gesteld zijn en de nodige voorzorgsmaatregelen in acht nemen, als je niet beschermd bent door middel van een vaccin loop je nog steeds het risico om deze ziektes op te lopen. Je kunt je al voorstellen dat dit meteen een domper op je vakantie zet en dat de pret over is.

Welke vaccinaties zijn nodig?

Welke vaccinaties je nodig hebt, verschilt van land tot land. Ook is het zo dat sommige landen bepaalde vaccinaties verplichten en dat je reis niet kan doorgaan als je niet kunt aantonen dat je gevaccineerd bent en dat de geldigheid van de vaccins nog niet overschreden is. Je doet er daarom goed aan om na het boeken van je reis meteen je arts te raadplegen om je hiermee verder op weg te helpen. Naast die verplichte reisvaccinaties is het aan te raden om op basis van jouw gezondheidstoestand, de aard van je reisactiviteiten en de geboekte accommodatie navraag te doen naar de mogelijkheden van extra bescherming in de vorm van optionele vaccins.

Enkele handige tips

Vaccins hebben een zekere tijd nodig om tot een maximale doeltreffendheid te komen. Wacht dus nooit tot enkele dagen voor je vertrek om je reisvaccinaties te halen. Minimaal twee weken voor vertrek moeten je vaccins gezet zijn om optimale bescherming te bieden. Wat met een last minute vakantie? Ook dan is het nog steeds nuttig om je te laten vaccineren. Het vaccin zal dan misschien nog niet volledig inwerken, maar het geeft in elk geval een betere bescherming dan niets doen. Heb je in het verleden al reisvaccins laten zetten? Ga er dan niet zomaar van uit dat deze nog geldig zijn, ieder vaccin raakt op een bepaald moment uitgewerkt; je vindt de geldigheidsdatum terug in je vaccinatieboekje. 

GERELATEERDE BLOGS

Populaire blogs