zaterdag, juni 22, 2024
HomeLifestyleWonenEen mooi gazon

Een mooi gazon

Een manier om de tuin helemaal af te maken, is om een net gazon te hebben. Gras zonder kale, droge en gele plekken, dat is wat iedereen het liefst zou willen in de tuin. Maar om het voor elkaar te krijgen is makkelijker gezegd dan gedaan. Er zijn een aantal tips waar gebruik gemaakt van kan worden om ervoor te zorgen dat het gazon een groene zee in de tuin wordt en, vooral, blijft.

Behouden

Om een net gazon te behouden, is genoeg onderhoud belangrijk. Kale plekken kunnen ontstaan door insecten, huisdieren of gazonziekten. Wanneer er op tijd gehandeld wordt, worden deze problemen mogelijk niet opgelost, maar het kan wel een groot verschil maken. Dit kan bijvoorbeeld gedaan worden door het gazon te beluchten. Wordt er veel op het gras gelopen? Dan kan het over tijd verdichten, waardoor er problemen ontstaan met de luchtcirculatie, voedingsstoffen en waterafvoer van het gras. Dit kan verbeterd worden door te beluchten. Dit kan gedaan worden door middel van handbeluchtingsgereedschap of door en beluchtingsmachine in te huren. Eén keer per jaar het gazon beluchten is voor de meeste huishoudens al genoeg.

Ook kunnen er bodemverbeteraars gebruikt worden. Dit is bijvoorbeeld kalk in de winter- of vroege zomermaanden, mest of ijzersulfaat. Natuurlijk zijn er ook nog producten met de naam ‘bodemverbeteraars’, die ook ingezet kunnen worden.

Als laatste tip om een net gazon te behouden, is door op tijd gras te maaien. Hierdoor ziet het er niet alleen netter uit, het zorgt er ook voor dat het gazon sterker wordt. Wanneer gras maaien?  Maai het gras altijd wanneer het droog is, anders worden de grassprieten niet voldoende afgesneden. Ook hoort het weer niet te warm te zijn. Aanbevolen wordt om de grasmaaier aan het einde van de middag te pakken. Zo heeft het gras nog genoeg tijd om te herstellen voordat de nacht begint. Voor snelgroeiend gras kan er twee keer in de week gemaaid worden.

Herstellen

Zo is het duidelijk hoe het gras gezond behouden kan worden. Maar hoe kan iemand het gras herstellen? Allereerst wordt aanbevolen om het gazon te verticuteren. Dit betekent dat een mos- of viltlaag weggehaald wordt, zodat het gras weer kan ademen. Daarna is het van belang om graszaad te strooien. Verticuteren zorgt voor kale plekken in het gras. Deze kunnen opgevuld worden door middel van graszaad, wat daarna bemest wordt. Gazon hoort ongeveer vier keer per jaar bemest te worden voor het beste resultaat. Zo heeft het gazon genoeg voeding, het hele jaar door. Direct na het bemesten, moet het gras besproeit worden met water. Meststoffen kunnen het gras verbranden, dus het hoort uitgedund te worden met water. Sproei niet te veel, dan ontstaat er weer een modderpoel. Ook zorgt te veel water voor een verandering in de juiste zuurgraad. Kalk kan dit dan weer oplossen. Als laatste stap voor het herstellen van het gazon: gras maaien. En dat is hier boven besproken.

Heb je meer vragen over het gazon of heb je iets van de bovenstaande spullen nodig? Dan is www.moowy.nl de plek om dit te vinden.

GERELATEERDE BLOGS

Populaire blogs